Daarom is het belangrijk om met kinderen te reizen

Het leven onderweg wordt een stuk makkelijker

  • Blogs
  • Daarom is het belangrijk om met kinderen te reizen

Het leven onderweg wordt een stuk makkelijker

Waarom is het zo belangrijk om met kinderen te reizen? Ten eerste wordt het leven onderweg een stuk gemakkelijker. Sta je oog in oog met een stugge Fransman of een niet-begrijpende Bulgaarse dame, dan schuif je je kind(eren) naar voren en het ijs is gebroken! Zonder dat ze het zelf weten, zijn kinderen de perfecte inzet bij een kennismaking. Wie vindt het niet leuk als er kinderen bij zijn? Oh ja, misschien de eigenaren van een adults-only hotel, maar daar zullen wij van Expeditie Europa jullie natuurlijk nooit naartoe sturen.

Familiereizen-Kroatie-Zadar_

Om ze de wereld te laten zien
Persoonlijk is het voor mij een van de belangrijkste zaken die ik door het reizen met mijn kinderen aan mijn dochters wil meegeven: dat de wereld niet alleen uit Nederland (en België) bestaat, maar dat er nog zoveel meer is. Zoveel meer mensen, zoveel meer culturen, godsdiensten, kleuren, keukens, feestdagen, talen, sporten en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Het is mijn taak om mijn meiden te laten opgroeien tot zelfbewuste persoonlijkheden die kennis van- en respect hebben voor de wereld om zich heen. Janne was nog maar een een half jaar toen we haar al mee namen naar Berlijn en een jaar later zaten we in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Herinneren doet ze het zich niet meer, maar we laten haar vaak foto’s zien. Als we haar vertellen over de reis is ze bezig met andere landen in de wereld en culturen. Janne is intussen 6 en Eva 4, nu ze ouder worden herinneren ze zich wel heel veel van onze vakanties, soms zelfs beter dan de ouders. Toen we laatst aan het wandelen waren in het bos bij Turnhout begon Janne over de bossen bij de Plitvicemeren van Kroatië.

Om ze andere smaken te leren kennen
Ook om culinaire redenen zijn er zoveel redenen om op reis te gaan met je kinderen. Laat ze vooral alles proeven en begin daar zo jong mogelijk mee. Op vakantie vinden ze alles veel sneller lekker en daar pluk je nog jarenlang de vruchten van. Maak ook thuis die Hongaarse goulashsoep en zeg erbij: ‘weet je nog toen in Budapest’ en het eten gaat vast een stuk makkelijker. Niets is zo heerlijk om je kind te zien smullen van een Thaise Pad Thai of een Kroatische štrukli; een warm deeggerecht met een vulling van kaas en room.

Reizen zorgt voor een geluksgevoel
Reizen is niet alleen voor de kinderen belangrijk, ook voor de ouders. Het is al meerdere malen aangetoond dat regelmatig reizen de algemene levenstevredenheid bevordert en zorgt voor een geluksgevoel. Tijdens een reis kom je weer even tot besef dat het thuis zo slecht nog niet is. Het is ook supergoed voor de gezinsband want geef toe: de rest van het jaar ben je toch vaak aan het racen als een kip zonder kop? Dansles voor jongste op woensdagmiddag, en de oudste op zaterdagochtend. Dinsdag is voor zwemles en op donderdag “mama, je bent toch niet vergeten dat die en die komen spelen?” Ondertussen nog even wat appjes beantwoorden, de was in de droger en oh ja, wie ging er ook alweer boodschappen doen?

Omdat je op vakantie echt tijd hebt voor elkaar
Na het -wat mij betreft- ultieme stressmoment (inpakken!) kan ik eenmaal op reis met mijn kinderen alles loslaten en ben ik er 100% voor mijn gezin. Natuurlijk doe ik nog wel eens een paar hotels inspecties op vakantie, en kijk ik af en toe stiekem in mijn telefoon (ik hou van mijn werk) maar als je het mij vraagt zijn de vakanties met mijn gezin zeker de allerleukste tijd van het jaar. Meestal gaan we ‘s morgens iets ondernemen en zitten we ‘s middags bij het zwembad, met een ijsje en drankje erbij. Wat we ook doen; we zijn bijna de hele dag samen samen en dat is eigenlijk alleen op vakantie het geval.

Omdat het niet uitmaakt waar je heen gaat
En denk je nu ‘moet ik dan helemaal naar de ander kant van de wereld vliegen voor een reis met mijn familie?’ Nee, natuurlijk niet. Als jullie daar geen goesting in hebben, doe het dan vooral niet. Maar ik daag je uit om eens een keer iets heel anders dan anders te doen en van de gebaande paden te gaan. Doe eens gek! Boek eens een vakantie die je anders echt nooit zou doen (geen nood, wij zitten achter het noodnummer). Stap uit je comfortzone en neem je kinderen mee op een uitzonderlijk avontuur. Wat dat avontuur dan moet zijn, dat bepalen jullie natuurlijk zelf, maar wij kunnen je daarbij helpen. Sla dit jaar de jaarlijkse kampeervakantie in Frankrijk of de all-inclusive vakantie waar je het resort niet verlaat een over en je zult zien: het wordt een avontuur waar jullie nog jaren over praten.

Terug naar alle Blogs