Op reis met je eigen auto?

  • Blogs
  • Op reis met je eigen auto?

Ben je van plan om op reis te gaan met je eigen auto? Dat snappen we heel goed. Je reist in je eigen tempo, je kunt stoppen waar en wanneer je maar wilt, je kunt lekker veel bagage meenemen en ook ter plekke heb je de auto beschikbaar! Allemaal voordelen dus, maar vergeet niet dat er ook een paar praktische zaken zijn waar je vooraf aan moet denken. We geven je hier graag een paar tips voor je reis per eigen auto:

autovakantie met de kinderen

Stoppen wanneer je maar wilt

Het is heerlijk om zelf per auto naar je vakantiebestemming te reizen. Je hoeft niet op een onmogelijke tijd naar een luchthaven te gaan, je bedenkt zelf op welke dag je wilt vertrekken, je gooit thuis je auto lekker vol met koffers en kinderspeelgoed én je hoeft niet in de rij te staan voor een incheckbalie. Toch raden we je aan even goed te checken wat de drukke dagen zijn op de snelwegen in Europa, anders sta je alsnog urenlang in een rij. Vooral in Frankrijk beginnen bijna alle schoolvakantie tegelijk en kan het op een aantal zaterdagen in de zomer heel druk worden. De Fransen nemen de urenlange files op ‘samedi noir’ voor lief, wij raden je aan deze weekenden in juli en augustus te vermijden. Vertrek gewoon een dagje eerder of later als dat kan, en boek een gezellig hotel voor onderweg. Nog beter: laat ons die tussenstop voor je regelen. Wij hebben een paar hele leuke tips voor een sfeervolle overnachting onderweg naar je vakantieadres! De voorspelde zwarte zaterdagen vind je hier.

Vergeet je rijbewijs niet!

Het lijkt misschien een domme tip, maar we geven hem toch: vergeet niet je rijbewijs mee te nemen, en check ook alle andere benodigde papieren. In eigen land kom je misschien wel weg met een mooi praatje, maar in het buitenland kan je in grote problemen komen als je niet de juiste papieren hebt. ‘Maar wat zijn die benodigde papieren dan?’ hoor ik je denken. Dat verschilt per land. Het is in ieder geval belangrijk dat je een rijbewijs, je paspoort, de papieren van je autoverzekering (inclusief internationaal verzekeringsbewijs) en het eigendomsbewijs van je auto bij je hebt: de kentekenpas of het kentekenbewijs. Een internationaal rijbewijs is pas echt verplicht als je buiten Europa gaat reizen met de auto. Toch kan het handig zijn om een Internationaal Rijbewijs (IR) mee te nemen, vooral als je buiten de gebaande paden en/of buiten de Europese Unie op pad gaat. Je vraagt deze aan bij de ANWB. Vergeet je niet om op tijd te controleren of jullie paspoort en rijbewijs nog niet verlopen zijn?

Stempels en stickers

Naast die verplichte papierwinkel, kan het zijn dat je ook nog een visum of vignet nodig hebt voor je autovakantie. Voor een EU- of Schengenland heb je als houder van een Nederlands of Belgisch paspoort geen visum nodig*, maar heb je een andere nationaliteit, dan raden we je om vooraf te checken met je ambassade of je een visum nodig hebt. Voor de snelwegen in Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig, dit koop je vooraf bij de ANWB of aan de grens. Ook voor de hoofdwegen van Slovenië heb je een vignet nodig, deze koop je niet via de ANWB; info en bestelinformatie vind je hier: darsgo. In steeds meer Europese steden worden milieuzones ingesteld en heb je een vignet nodig om per auto een stad te bezoeken. De regelgeving verschilt per land en de vignetten hebben mooie namen als Ecovignet Crit’Air en Umweltplakette. Een handig up-to-date overzicht vonden wij bij de ANWB: milieustickers & zones.

Mama, papa, zijn we er al?

Veel mensen hebben goede herinneringen aan de lange autoreizen als kind achterin de auto. Zonder airco en zonder iPad, maar met slechts een kleurboek en een handdoek voor het raam tegen de zon: wie zegt nog dat vroeger alles beter was? Een autovakantie met kinderen is ideaal, want je neemt je eigen snacks en eten mee, er is geen maximum aan bagage (afhankelijk van de auto natuurlijk) en je kunt een stop maken als iemand er even uit wil. Zorg wel voor genoeg spelletjes, ook als de iPad onverhoopt leeg raakt. Zorg ook voor voldoende water, voor als je tóch in een file terecht komt. En mocht er iemand een keer niet lekker worden, dan is een handdoek en een extra T-shirt bij de hand erg fijn. Andere goede tips voor op de achterbank: maak vooraf je eigen autobingo, koop een schootkussen om te kunnen tekenen of kleuren, bedenk een verhaal bij de mensen in de andere auto’s en leer automerken herkennen. En de beste tip? Stop regelmatig, dat is ook voor jezelf fijn!

NB. Door de corona-crisis kunnen landen tijdelijke, strengere voorwaarden stellen. Ook als straks de algemene reisrestricties zijn opgeheven, zullen visavoorwaarden anders zijn dan normaal en kan het gebeuren dat onderstaande informatie niet up-to-date is. Natuurlijk doen we altijd ons best om je zo goed mogelijk te informeren, maar het kan zijn dat de informatie door plotselinge wijzigingen en/of lokale aanpassingen niet up-to-date. Controleer de info zelf voor jouw situatie, je bent als reizigers altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste reispapieren!

Terug naar alle Blogs