Duurzaam reizen met kinderen

 • Blogs
 • Duurzaam reizen met kinderen

Duurzaamheid is een steeds vaker terugkerend topic, zeker voor reizen! Vooral door corona zijn we meer gaan nadenken over de impact van reizen en het bijbehorende vliegen. Het is goed dat we nadenken en dat we ons bewust zijn van de gevolgen! Nu we helemaal niet mogen en kunnen reizen, hebben we genoeg tijd om na te denken over de gevolgen van ‘op vakantie gaan’. Een goed moment om op een rijtje te zetten hoe we straks -als het weer mag- ons reisgedrag kunnen aanpassen. Wie weet komt er dan zelfs iets positiefs uit deze crisis. Want ook met kleine stapjes kan je meewerken aan een betere leefomgeving. Voor nu, voor straks, en zeker ook voor later: de toekomst van jouw kleine globetrotters.

canvas tas meisje

Goed voorbeeld doet volgen
Ons advies is simpel: het begint écht bij jezelf. Bedenk wat je kan doen, en geef het goede voorbeeld. Zeker als het gaat om de opvoeding van je kids: ze kopiëren jouw gedrag. Dus laat het licht niet onnodig branden, laat ook zelf de kraan niet lopen bij het tandenpoetsen, neem je eigen boodschappentas mee naar de markt en pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Kinderen zijn niet van suiker dus laat ze maar wennen dat een beetje miezerregen geen probleem is!

Alle kleine beetjes helpen
Heb je netjes je eigen bamboe rietjes meegenomen naar het restaurant, krijg je daar het bestek verpakt in plastic. Natuurlijk; helemaal duurzaam reizen is zo makkelijk nog niet. Maar bedenk dat vele kleine stapjes samen ook een grote stap kunnen worden, en dat alle kleine beetjes helpen. Er zit nog heel veel ruimte tussen ‘100% duurzaam leven’ en ‘helemaal niets doen’. Maar alles wát je doet helpt en niemand is perfect. Oh, en onze tip voor in dat restaurant? Geef het bestek in plastic netjes terug (of gebruik het wel als het echt niet anders kan) en leg uit waarom je het liever niet gebruikt. Als niemand ooit wat zegt, verandert er ook niets.

duurzame drinkfles

Onze tips om duurzaam te reizen met je kinderen

Ok en dan nu op pad. Het is eindelijk zo ver en jullie gaan eindelijk die mooie rondreis met het gezin maken. Wat zijn nou de beste tips om ook een familiereis duurzaam en groen te houden?

 • Neem ter plekke een lokale bus in plaats van een taxi.
  Het is misschien niet altijd de snelste weg, maar een lokale bus kan een hele belevenis zijn. Je kijkt vast je ogen uit! Misschien zijn jullie wel de belevenis voor de andere mensen in de bus en willen ze met jouw kids op de foto. Het is dé manier om contact met locals te maken, en het scheelt je een hoop geld!
 • Verblijf niet in grote internationale hotelketens, maar liever bij de lokale hoteliers.
  Als je bij Expeditie Europa boekt, zit het met de hotels wel goed. Wij logeren met onze eigen gezinnen het liefst in kleine familiepensions en lokale hotels, dus ook voor jullie boeken we natuurljk accommodaties waar persoonlijke aandacht voorop staat en de winst niet in de zakken van de directie in een ander land terecht komt!
 • Neem herbruikbare waterflessen en een stoffen boodschappentas mee.
  Het blijft een rare gewoonte in veel landen: al die plastic flesjes met drinkwater en al die plastic zakjes op de markt. Maar als wij als bezoekers er niets van zeggen, verandert het ook niet. Dus neem je eigen waterfles mee en vul die in je hotel met drinkwater. Dan kunnen die kleine plastic flesjes lekker blijven staan. En je eigen opvouwbare boodschappentasje meenemen van huis is zo moeilijk niet toch? Zeg maar nee op die markt!
 • Gebruik handdoeken meerdere keren!
  Het is een gewoonte in veel hotels: elke dag de handdoeken verschonen. En eigenlijk is dat toch helemaal niet nodig? Ook niet voor je kinderen toch? Hang ze gewoon weer aan het handdoekenrek en laat ze niet op de grond liggen, want dan krijg je wel meteen nieuwe. (tenzij je natuurlijk thuis ook elke dag nieuwe handdoeken gebruikt, dan wil je dat op vakantie natuurlijk ook ;))
 • Blijf tijdens een wandeling op de daarvoor bestemde paden.
  Het klinkt zo logisch, maar soms willen kleintjes nog wel eens van het pad afdwalen. Doe dat niet! Geef het goede voorbeeld, en doe het dus zelf ook, ook niet even voor een foto! Zo voorkom je dat planten worden vertrapt of dieren worden verstoord.
 • Eet en winkel bij de lokale ondernemers.
  Natuurlijk komt er een dag waarop het misschien even niet anders kan, en je toch met je kids in dat restaurant met die grote M belandt. Soms is dat nu eenmaal. Maar meestal zijn kleinere familierestaurants toch echt leuker! Eet wat de locals eten, en als je kind het niet lust is het meestal geen probleem om een omelet of een bordje friet te krijgen. Obers in andere landen houden vaak van kinderen, pakken zonder probleem een kinderstoel en maken een extra lekker ijsje voor jouw kids.
Terug naar alle Blogs