3 beste dagtrips door Centraal Portugal

  • Blogs
  • 3 beste dagtrips door Centraal Portugal

Reis je door Portugal, dan kom je op de meest bijzondere plekjes, soms ver weg van de massa. In het midden van Portugal vind je zoveel verrassend mooie plekken. In deze blog lees je 3 super leuke dagtrips voor ouders én kinderen!

door: Lenneke van Nes

obidos portugal

1. Óbidos – wandelen over de stadsmuur

Het middeleeuwse stadje Óbidos is een van de best bewaarde en meest pittoreske vestigingsstadjes van Portugal.

In het jaar 1210 bedacht koning Afonso de Tweede dat het dorp Obidos een mooi huwelijkscadeau was voor zijn vrouw, koningin Urruca. Sindsdien is het de traditie geweest dat Portugese koningen het dorp aan hun vrouwen schonken bij hun huwelijk. Dat heeft er voor gezorgd dat Óbidos sinds de Middeleeuwen de bijnaam Vila das Rainhas, oftewel Koninginnedorp, heeft.

Het hele stadje is uitgeroepen tot nationaal Portugees monument en ja, dat snappen wij wel!

Naast rondstruinen door fantastisch mooie, oude en fotogenieke straatjes kun je hier ook een rondwandeling over de stadsmuur van 1,2 kilometer maken. Je hebt prachtige uitzichten over de stad én aan de andere kant geweldige vergezichten. Belangrijk om te weten is dat er het grootste deel van de wandeling geen reling is. Iets om rekening mee te houden als je met kleine kinderen gaat. De wandeling is niet bereikbaar met een kinderwagen. Mocht je halverwege voldoende gezien hebben of toe zijn aan een versnapering in een van de leuke horecagelegenheden dan kun je hier ook al naar beneden. Je daalt dan af bij het prachtige kasteel uit de twaalfde eeuw, wat nu dienst doet als hotel.

Dwalend door de straatjes kom je langs tal van smaakvolle winkeltjes vol souvenirs, ambachtelijke producten en plaatselijke lekkernijen. Probeer zeker een ginjinha. Deze typerende kersenlikeur wordt in tal van stalletjes voor 1 euro in een eetbaar shotglaasje van chocolade verkocht.

ecopista portugal

2. Ecopista do Dão – fietsen over een oude spoorlijn

49 kilometer lang fietsen over een verlaten spoorlijn langs de rivier de Dão, wijngaarden en kleine dorpjes. Een geheel geasfalteerd fietspad, dus ideaal voor een sportieve dag met het hele gezin! Startend in Viseu is de gehele route langzaam afdalend langs prachtige vergezichten en oude stationnetjes en dus voor vrijwel iedereen geschikt. (De omgekeerde route is hierdoor vele malen zwaarder). In Viseu en omgeving zijn voldoende lokale bedrijven die fietsenverhuur inclusief transfer aanbieden. Het is slim om zelf eten en drinken mee te nemen aangezien de route je langs weinig horeca brengt. Wel tref je vele bankjes inclusief mooi uitzicht, dus het is zeker geen straf om te picknicken!

Mocht je toch graag een kopje koffie of ijsje ergens willen scoren, dan kun je bij Tondela (halverwege de route) het dorp in en vind je in het stadspark (Parque Urbano de Tondela) een horecagelegenheid mét speeltuin voor de deur!

evoramonte portugal

3. Evoramonte

In het midden van Portugal wonen op 100 m2 zo’n 500 mensen in werkelijk een schilderachtig dorpje. Evoramonte is gelegen tussen de steden Evora en Estremoz en heeft naast steile weggetjes met prachtige oude pandjes ook nog een kasteel! Het kasteel, daterend uit de 12e eeuw, is dagelijks te bezoeken en is een van de hoogste punten van het Serra de Ossa gebergte. Je kunt je wel voorstellen dat je hier dus een fantastisch uitzicht hebt!

Na het kasteelbezoek is het zeker aan te raden even door het dorp te lopen. Deze korte wandeling wordt ook voor de kinderen leuk, want in de straten zijn overal beschilderde stenen voor de huisjes te vinden. Perfecte speurtocht voor de kinderen dus, terwijl ouders zich kunnen vergapen aan de authentieke pandjes, mooie doorkijkjes en fotogenieke steegjes.

Terug naar alle Blogs