Slovenië

DobrodoŠla in Slovenië!

Welkom in Slovenië! Het kleine land staat bekend voor z’n geweldige natuur en natuurlijk vanwege het beroemde Bled meer met het charmante kerkje op een eiland in het midden van het meer. Absoluut instaproof, maar gelukkig is er nog veel meer. Expeditie Europa kan niet wachten om het jullie te laten zien.

Gaaf voor de kids
Hou je van buiten spelen dan is Slovenië voor jou ‘the place to be’! Zo maak je de mooiste wandelingen langs (of door) kraakheldere rivieren, super hoge bergtoppen en dwars door de ongerepte bossen. Vind je een dag te kort dan kan je er zelfs voor kiezen om een meerdaagse huttentocht te maken in het Triglav nationaal park. Of wat denk je van beren spotten in de oerbossen? 

Liever actief op het water, dat kan ook in Slovenië: kajakken, raften, suppen of canyoning. Er zijn maar liefst 80 thermale bronnen in het land. En nee, die zijn niet alleen voor opa’s en oma’s. Sommige van die thermen zijn ideaal voor kinderen. Denk aan reuze glijbanen, duikplanken, kinderbaden en golfslagbaden. Bouw je toch liever zandkastelen aan het strand of zwem je liever in rivieren. Geen probleem! Slovenië heeft het allemaal.

Ben je ook zo’n fan van Sjakie en de chocoladefabriek? Stop dan zeker bij de chocoladefabriek van Zotter en trek je Willy Wonka pak aan. Of misschien ben jij wel helemaal gek van paarden? Neem je ouders dan zeker mee naar de Lippizaner boerderij waar je alles leert over deze speciale paarden. Je kan er zelfs een les volgen. Wil je graag een dagje helpen op een typisch Sloveense boerderij? Of wil je graag met je ouders lokale gerechten leren koken? Laat het ons weten en we regelen het voor jullie.

Genieten voor de ouders
Om te beginnen zijn de afstanden in Slovenië kort. En kort betekent dus geen urenlange autoritten, verveelde kinderen en gestresste jij. Het betekent wel meer tijd om te genieten! Om maar een voorbeeld te noemen, genieten, oké meteen ultiem genieten van de wellness. Want bij de thermen ligt ook vaak iets verderop het wellnessgedeelte. Dus eerst een paar keer op die supersnelle glijbaan met je kids en daarna even wat tijd voor jezelf in een heerlijke bubbelbad of voor een massage.

Iedereen weet dat je in Italië moet zijn voor de lekkere wijntjes, maar Slovenië hoeft echt niet onder te doen. Alleen weten niet veel mensen dit. De wijngaarden in het Oosten zijn te vergelijken met wijnen uit Oostenrijk en die in het Westen met die uit Italië. Stap een vinoteka (wijncafé) binnen en laat je verrassen. Sla zeker de Vipava vallei niet over. Hier vind je maar liefst 25 verschillende druifsoorten. Ook microbrouwerijen winnen aan populariteit in het land. Er zijn er ondertussen zelfs al meer dan 30. De Lobik brouwerij opgericht door een aantal jeugdvrienden is bekroond tot beste van het land.