Rusland

Добро пожаловать in Rusland!

Welkom in Rusland! Misschien denk je niet zo één, twee, drie aan reizen in Rusland met kinderen. Maar laat het grootste land ter wereld nou ontzettend veel in petto hebben voor jong en oud. De steden Moskou en St. Petersburg nemen je mee terug in de tijd en hebben alles in hun macht om jouw hart te veroveren. De steden zijn het gehele jaar door te bezoeken, het voor- en najaar zijn erg aangenaam, de zomers kunnen warm zijn. Maar de Russische winter heeft ook zeker zijn charme, muts op, sjaal om en handschoenen aan en geniet van alle sneeuw en ijspret en de gezellige wintermarkten. Expeditie Europa kan niet wachten om het jullie te laten zien.

Gaaf voor de kids
Rusland, het land wat je altijd goed zal aanwijzen in de atlas. Je kunt er namelijk niet omheen. Dat is lekker krassen op je wereld kraskaart! Nog zoiets ze spreken er Russisch en ze hebben er hele gek uitziende letters.  Dus aan Engels heb je hier niet zoveel maar met je handen en voeten kom je een heel eind. Probeer het maar, de Russen zullen het waarderen en zo maak je vrienden voor het leven.

3… 2… 1… We Have Ignition. Tot de sterren en daar voorbij, weet je nog uit de film Toystory? Hoe je tot aan de sterren en daar voorbij kunt komen ontdek je in Moskou. Rusland en de voormalige Sovjet-Unie hebben namelijk een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de ruimtevaart. Kun je je voorstellen dat je het ruimtestation Mir kan zien en er zelfs in kan zitten. Of in een Sojoez-ruimteschip, een wat? Een voertuig voor onderzoek op het oppervlak van de maan. Maar ook landingsapparatuur en ruimtepakken van kosmonauten kun je hier zien en zelfs voedsel van de astronauten kunt proeven. JA, dit kan echt!  Als dit geen outer space ervaring is.

Matroesjka, dit is misschien wel het eerste Russische woord wat je nu leert. Het is een holle houten pop, vaak met hele mooie kleuren,  die onderdeel is van een reeks steeds kleinere in elkaar passende poppen. De poppetjes waren bedoeld als kinderspeelgoed maar zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Russisch straatbeeld. Een kunstenaar vertelt jouw het magische verhaal over de Matroesjka’s, de oorsprong en betekenis. Hoe gaaf zou het zijn om je eigen Matroesjka te maken?  Dat ga je doen, je mag de poppen versieren zoals jij dat wil, misschien maak je wel een ‘Elsa’ of een ‘Paw Patrol’ pop. Het wordt in ieder geval jouw unieke aandenken aan je bezoek aan Rusland.

Genieten voor de ouders
Pracht en praal in overvloed. Zie, leer en verwonder je over de rijke geschiedenis van Rusland en al het moois wat er de afgelopen eeuwen is gecreëerd. Je kunt er geen genoeg van krijgen en elke keer zie je iets wat je eerder niet zag. St. Petersburg is bekend als dé culturele hoofdstad van Rusland. De Hermitage, Peter & Paul Vesting en de kleurrijke Bloedkathedraal doen deze titel zeker eer aan. Maar ook Moskou beschikt over culturele parels zoals het Kremlin en de Basiliuskathedraal. Het is oogstrelend en heel even waan je jezelf een echte Tsaar of Tsarin. Geschiedenisboeken vond je misschien saai maar dit is next level en ga je niet meer vergeten. Hoe gaaf om je kinderen op deze manier kennis te laten maken met de geschiedenis.

Rusland afstandelijk en kil, no way meet St. Petersburg. Dé stad waar gezelligheid en gemoedelijkheid bovenaan staan. Met de vele grachten, cafeetjes en straatmuzikanten is het een feest om St. Petersburg te leren kennen. En vooral na het vallen van de avond verandert de stad  in een waar sprookje. Prachtig verlichte paleizen, de bevolking die massaal langs de hoofdstraat Nevski Prospekt en de vele grachten flaneert en eetgelegenheden op iedere hoek van de straat. Stap samen met je kids in je eigen sprookje.