Montenegro

Dobrodošli in Montenegro!

Welkom in Montenegro! Het land van de “zwarte berg” waar minder dan 1 miljoen mensen wonen is absoluut een aanrader en lekker behapbaar. Sluit je ogen en denk aan hoge bergen omgeven met valleien, eromheen water in alle kleuren tussen groen en donkerblauw in. Daartussen bevinden zich kleine huizen met rode dakpannen en natuurlijk op tijd en stond een orthodox kerkje. Ja, zie je het voor je? Expeditie Europa kan niet wachten om het jullie te laten zien.

Gaaf voor de kids
Montenegro, waar denk je aan als je dit hoort? Gaat er überhaupt een belletje rinkelen? Zo niet geen probleem dit is namelijk ook een relatief onbekend land op de Balkan. Zonde eigenlijk want het heeft heel veel te bieden, waaronder een mooie kustlijn, oude steden en nationale parken. Of eigenlijk gelukkig dat nog niet zoveel mensen ervan weten, dan kun jij er extra van genieten en misschien wordt jij dan wel een nieuwe reisleider. 

In dit land staat avontuurlijk centraal! Bereid je papa en mama alvast voor, want deze vakantie kan er geraft worden op de Tara rivier in het Durmitor nationaal park. Als jullie echt van een uitdaging houden, waarom dan niet twee dagen raften? Slapen doe je dan in een schattig houten huisje aan de rivier. Naast raften kan er ook aan canyoning gedaan worden. En alsof dit nog niet genoeg is, is hier ook de Tara kloof. Dit is de grootste kloof van Europa, trouwens enkel de Grand Canyon is groter. De brug over de kloof is spectaculair. Hier is ook het startpunt van de tokkelbaan over de kloof. Lang leve de adrenaline! 

Tijd om het wat rustiger aan te doen, want ja, af en toe moet je je ouders wel wat rust gunnen. Bij het meer van Skadar kun je prachtige boottochten maken op zoek naar otters, de Dalmatische pelikaan of een van de andere 280 vogels die hier voorkomen. Vergeet ook je zwemkleding niet, want er zijn een paar strandjes in het park waar je heerlijk kunt zwemmen.

Genieten voor de ouders
Montenegro is bij de meeste mensen bekend door de baai van Kotor. De prachtige, schilderachtige baai met talloze haarspeldbochten kent een rijkelijk cultureel verleden door de vele heersers die hun stempel achterlieten: Venetianen, Fransen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Ottomanen, Habsburgers en Russen. Elke foto die je hier maakt, kan je gebruiken als ansichtkaart. Zeker als jullie het aandurven om tot de citadel van St. Johannes te klimmen. Nog een andere, mooie klim is die naar het mausoleum van Njegos. Via een lange trap wandel je naar boven waar je beloond wordt met een prachtig uitzicht op de bergen. Wel goed de kinderen bij de hand houden want de afgronden zijn steil.

Belangrijk om te weten is dat er geen zandstranden zijn in Montenegro, enkel kiezelstranden. Budva is een geliefde zonbestemming voor Russische toeristen (bummer) en wellicht minder interessant om te verblijven, maar wel absoluut de moeite om een bezoekje te brengen. Langs de stranden zijn er verschillende speeltuinen te vinden. Wil je toch graag aan het strand je reis afsluiten, kies dan voor een hotel net buiten Budva met een eigen strand.