Ciao asino!

Italië

Gaaf voor de kids
  • je eigen ezel verzorgen
  • heerlijke zwembaden
  • slapen in een tipi tent
Genieten voor de ouders
  • overheerlijke, lokale gerechten
  • verblijf in agriturismo
  • slow travel
Vraag reisvoorstel aan Belafspraak
Leeftijd kids
  • 5-12 jaar
Beste reistijd
  • Lente, zomer en herfst
Delen:

Overzicht

Waarom Italië?

Italië is altijd een goed idee! Zeker als je van lekker eten houdt. Vakantie is in Italië dan ook echt vakantie. Alles kan en niets hoeft. Het is ook een ideale bestemming voor heel veel families: de luierende, de actieve, de cultuurminnenden en de smulpapen.

Over deze reis

De ezel is het ideale wandelvriendje voor je kind(eren). Het is een heerlijke manier van wandelen en slow travel. Jullie genieten van het landschap en haar prachtige natuur terwijl jullie al sjokkend door over de paadjes slenteren. Geen haast, de afstanden zijn kort en onderweg zijn er genoeg leuke plekken om een pauze in te lassen. Welke trektocht je ook kiest (we hebben er meerdere!), het principe blijft hetzelfde: samen heerlijk onthaasten met jullie ezel. We zorgen voor picknicklunches voor onderweg en ‘s avonds genieten jullie van een heerlijke typische Italiaanse maaltijd.

Data & prijsindicatie

Dagelijks vertrek mogelijk.

Prijs op basis van 2 ouders en 2 kinderen jonger dan 12 jaar € 650,- p.p.
Prijs op basis van 1 ouder en 2 kinderen jonger dan 12 jaar € 795,- p.p.

Andere familiesamenstelling? Geen probleem, vraag een vrijblijvend reisvoorstel aan.

Heen- & terugreis

Het is mogelijk om naar Italië te reizen per auto, per trein of vliegtuig. Je krijgt van ons veel toffe tips om de kids te vermaken tijdens de reis!

Dit landarrangement is op basis van eigen vervoer. Indien gewenst kunnen wij helpen met het vastleggen van accommodaties tijdens je heen- en terugreis.

Wil je liever met de trein? Ja! Wat goed! Wij zijn fan van de trein. Wij kunnen helpen bij het reserveren van treintickets en bij het huren van een auto ter plaatse.

Extra info

We hebben maar liefst 3 verschillende tochten uitgewerkt. Eentje is speciaal voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Deze tocht is ideaal voor het voor- en najaar. Je overnacht in mooie kamers en de dagafstanden zijn kort. De 2 andere tochten zijn geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar en tijdens de zomervakantie. We hebben een tocht met langere dagafstanden (gemiddeld 15 kilometer) en een met kortere dagafstanden (gemiddeld 7 kilometer). Tijdens deze tochten overnacht je in kamers en/of ingerichte tenten.

Programma

Hieronder vind je het programma van onze avontuurlijke reis door Italië. Natuurlijk is het mogelijk om aanpassingen aan het programma te doen, in andere accommodaties te verblijven of de reis langer of korter te maken. Eigenlijk is bijna alles mogelijk! Neem contact met ons op en samen ontwikkelen we jullie volgende familiereis.

Dag 1 - Aankomst Toscane

Jullie worden verwacht in de manege. Hier maken jullie kennis met jullie ezel. Je leert hoe je je ezel moet laden en te borstelen. Wat vindt hij wel en niet prettig en hoe laat je hem stoppen en weer doorgaan. Na deze korte opleiding is het tijd voor een korte testwandeling. Jullie overnachten in een mooie agriturismo met zwembad.

Overnachting in een agriturismo in een familiekamer. Diner inbegrepen.

Dag 2 - Start van de ezeltrektocht

Na een overheerlijk ontbijt gaat het avontuur beginnen. Zwemkledij, picknickkleedje, lunchpakket en water mee. De tocht begint met een mooie afdaling naar de rivier. Kijk, hier komt dat picknickkleedje al meteen van pas. Tijd om even in het water te spelen en daarna volgen jullie een paadje dat leidt naar de agriturismo met zwembad van vandaag. Tijdens de trektocht wandelen jullie bijna altijd over karrensporen en wandelpaden dwars door velden en bossen. Je kan kiezen uit een wandeling van 6 of 8 kilometer.

Overnachting in een ingerichte tent. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 3 - Op stap met je ezel

Vandaag volgen jullie een historisch pad naar Libbiano. Dit is een prachtig dorpje met uitzicht tot aan de zee. Vervolgens is het tijd om te gaan klimmen over de heuveltoppen tot aan de volgende agriturismo. Natuurlijk heeft ook deze gastvriendelijke agriturismo een zwembad waar jullie heerlijk kunnen ontspannen na de wandeling. De tocht van vandaag is 6 kilometer.

Overnachting in een ingerichte tent. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 4 - Op stap met je ezel

Ondertussen weten jullie al hoe het gaat. Rustig wakker worden, heerlijk ontbijten en dan de ezel laden. Vandaag wandelen jullie door de beboste vallei van de Adio-rivier naar Le Selvole. Onderweg zie je de dorpjes Micciano en Libbiano boven op de rotsen van de vallei. Bij aankomst kan je weer verkoeling zoeken in het zwembad of nog even lekker de ezel borstelen. De tocht vandaag bedraagt 4 kilometer.

Overnachting in een ingerichte tent. Ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 5 - Op stap met je ezel

De laatste etappe alweer. Dwars door velden en bossen komen jullie terug bij de manege waar jullie avontuur begon. De wandeling is ongeveer 8 kilometer en onderweg komen jullie veel albast tegen. Albast is een waardevolle steen die in deze streek eeuwenlang werd bewerkt. Tijd om afscheid te nemen van jullie ezel. Vervolgens rijden jullie naar de mooie accommodatie met zwembad waar jullie de volgende 7 nachten zullen verblijven.

Overnachting in een agriturimo. Ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 6 t/m 10 - Vrije dagen Cecina

Vijf volle dagen om helemaal zelf in te vullen. De accommodatie is lekker rustig gelegen en heeft een waanzinnig uitzicht over de vallei van een natuurreservaat. Het is tevens een goede uitvalsbasis om de regio te verkennen. Ga een dagje naar zee of bezoek enkele oude dorpjes en steden. Wat je ook kiest, geniet met volle teugen van la dolce vita.

Overnachtingen in een agriturismo. Ontbijt inbegrepen.

Dag 11 - Einde van de vakantie

Het zit erop! Hopelijk heb je ontzettend hard genoten. Misschien reis je nog verder of is het tijd om weer naar huis te gaan. Wij hopen dat je een fantastische tijd hebt gehad.

Ontbijt inbegrepen.

Kaart

Accommodatie

Vakantie betekent ook: Lekker slapen. Bekijk hieronder onze selectie van accommodaties die we tijdens deze reis gebruiken. In het geval dat we niet terecht kunnen in een van deze accommodaties, dan stellen wij een gelijkwaardig alternatief voor.

Heb je zelf een accommodatie waar je heel graag wil verblijven? Geen probleem. Laat het ons weten en wij voegen het toe aan jullie familiereis.

Ingerichte tent
Onze tenten zijn ruim en fris. Het zijn katoenen, cirkelvormige tenten van 5 meter doorsnede en 3 meter hoogte. Handdoeken en bedlinnen zijn voorzien, net zoals verlichting, stoelen en een tafel. Er is dus geen eigen kampeermateriaal nodig. Noem het gerust glamping.

Agriturismo met zwembad
Dit sfeervol landhuis wordt omringd door bossen en ligt op ongeveer 1 uur rijden van de kust. Het zwembad heeft een apart gedeelte voor kleine kinderen. Het is een ideale plek om te relaxen na jullie avontuur met de ezel.

Praktisch

Beste reistijd
Je kunt Italië het hele jaar door bezoeken. De beste reistijd voor Italië is tussen april en oktober. Tijdens de zomermaanden kan het erg warm worden in Toscane. De afstanden van deze ezeltrektocht zijn kort zodat je tijdens het warmste moment van de dag de schaduw kan opzoeken of als je in de vroege ochtend vertrekt, kan uitrusten bij het zwembad.

Extra informatie ezeltrektocht
Kinderen vinden het leuk om voor de ezel te zorgen en hem te begeleiden. Daardoor stappen ze veel meer dan ze normaal zouden doen. Als ze dan toch moe zijn, kunnen ze wat uitrusten op de rug van hun nieuwe maatje. De ouders genieten ondertussen van een mooie wandeling in de natuur en van de rustige omgeving. Kortom, trekken met een ezel is de perfecte familievakantie. De hoogteverschillen per dag liggen rond de 150m dalen en 150m stijgen. De routes lopen vrijwel uitsluitend over karrensporen en wandelpaden door de bossen en velden. Voor de tochten gebruiken we enkel ezels van het ras Amiatini, een mooi antiek ezelras uit de streek waarvan nog maar weinig exemplaren overblijven. Ze zijn gekend om hun volgzaamheid, kracht en tredzekerheid in de heuvels.

Geldzaken
Munteenheid
Euro (EUR)

Pinpas
Er zijn ruim voldoende geldautomaten (bancomat). Betaalpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het is ook mogelijk om contactloos te betalen met je telefoon. Vaak geldt er voor bankpassen een bestedingslimiet per dag of per week. Op verzoek kan de bank de limiet verhogen. Regel dit voor je op vakantie vertrekt.

Fooien
In hotels, restaurants en bars in Italië zitten de fooien in de rekening inbegrepen (servizio incluso). Voor een goede dienstverlening kun je uiteraard extra fooi geven. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Feestdagen & Evenementen
Wanneer je op reis gaat, raden we je aan om de nationale feest- en herdenkingsdagen van je vakantieland op te zoeken. Tijdens en rondom feestdagen of vakantieperiodes wordt er veel georganiseerd, versierd of zijn er extra festivals. Helaas kan dat ook betekenen dat veel lokale mensen vrij zijn, waardoor het voor extra veel drukte kan zorgen bij belangrijke trekpleisters, musea, maar ook in hotels en in het verkeer. Bovendien zijn sommige restaurants, musea of winkels dan juist gesloten. Wij proberen altijd rekening te houden met lokale belangrijke dagen en vakanties, maar dat is niet altijd mogelijk. We hebben hieronder alvast de belangrijkste dagen voor je op een rijtje gezet.

Nationale feestdagen Italië
1 januari – Nieuwjaarsdag (Capodanno)
6 januari – Driekoningen (Epifania / Befana)
maart/april – Eerste paasdag (Pasqua)
maart/april – Tweede paasdag (Lunedì dell’Angelo/Pasquetta)
25 april – Bevrijdingsdag (Giorno della Liberazione)
1 mei – Dag van de Arbeid (Festa del Lavoro)
2 juni – Dag van de Republiek (Festa della Repubblica)
15 augustus – Maria Hemelvaart (Assunzione della Beata Vergine Maria / Ferragosto)
1 november – Allerheiligen (Ognissanti)
8 december – Onbevlekte ontvangenis (Immacolata Concezione)
25 december – Eerste kerstdag (Natale)
26 december – Tweede kerstdag (Santo Stefano)
31 december – Oudjaar (San Silvestro)

Gezondheid, verzekering & vaccinaties
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Wij willen je adviseren om persoonlijk medisch advies in te winnen via je huisarts of via de zodat jouw situatie goed is afgestemd op je reisbestemming.

Vaccinaties
Neem contact op met je huisarts of met Thuisvaccinatie. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen advies op maat geven. Je kan alles online regelen en als je vaccinaties nodig hebt, komen de artsen bij je thuis langs wanneer het jou uitkomt. De nota wordt eerst ingediend bij jouw zorgverzekeraar, want vaak worden vaccinaties deels of volledig vergoed.

Reisverzekering
Het belang van een reisverzekering wordt nog wel eens onderschat. Zonder reisverzekering kun je op reis onverwachts voor hoge kosten komen te staan (bijvoorbeeld in medische noodgevallen of bij diefstal). Check je reisverzekering voor je op reis gaat. Belangrijk is dat deze het dekkingsgebied “wereld” heeft als je buiten de Europese Unie reist. Expeditie Europa biedt je in samenwerking met Allianz Global Assistance de mogelijkheid om direct bij je boeking je reisverzekering en/ of annuleringsverzekering in orde te maken.

Medicijnen
Het is raadzaam om tijdens de reis een aantal medicijnen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers en middelen die diarree, koorts, insectenbeten tegen gaan. Gebruik je medicatie op recept die je meeneemt op reis? Zorg dan dat je het recept ook meeneemt of schaf een medisch paspoort aan, zodat je dat altijd kunt tonen als daarom gevraagd wordt.

Reisdocumenten en visa
Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten te beschikken. Voor een reis naar Italië heb je een geldig paspoort/reispas of ID kaart nodig. Er is geen visum nodig voor een vakantie naar Italië.
Kinderen hebben altijd eigen reisdocumenten nodig.
Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarig kind moeten buiten de Schengenzone kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizend kind. Advies is om dit altijd te doen als er minderjarigen meereizen, ook als ouders dezelfde achternaam hebben als hun minderjarig kind. Dit kan door het invullen van het Consent letter for minors travelling abroad en een kopie paspoort van de niet-meereizende ouder. Voor meer informatie en het document kijk op de website van Rijksoverheid.
Voor Belgische ouders adviseren we om informatie in te winnen op de website van Buitenlandse Zaken.
Het is handig om de app van Buitenlandse Zaken te downloaden: Reisapp BZ en Douane.

Coronavirus (COVID-19)
De meeste Europese landen hebben extra maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kijk daarom kort voor vertrek op nederlandwerelwijd.nl voor de laatste informatie en het actuele reisadvies.