Griekenland

καλως ΗΡΘΑΤΕ in Griekenland!

Welkom in Griekenland! Het land van blauw en wit: strakblauw luchten en hagelwitte stranden, azuurblauwe zee en witte molens en witte muren met blauwe raamkozijnen. Het land dat je hart zal veroveren, waar je telkens opnieuw en opnieuw naar kan terugkeren omdat je graag nog een keer naar die geweldige taverne wil, naar dat prachtige strand of omdat er nog zoveel eilandjes en stukken vasteland te ontdekken zijn. Expeditie Europa kan niet wachten om het jullie te laten zien.

Gaaf voor de kids
In Griekenland schijnt bijna elke dag de zon en als het dan toch regent, is er niets leukers dan zwemmen in de buien. Het is er dus lekker warm en je kan er goed buitenspelen. In elk dorpje is er wel een openbare speeltuin te vinden. Wist je dat Grieken helemaal gek zijn van poezen? Overal liggen de katten lekker te luieren. Oh ja en het eten is echt super lekker: vers fruit rechtstreeks uit de boomgaard, smeuïge yoghurt, honing en je kan er ook frietjes krijgen.

Griekenland is een land met heel veel eilanden en dat betekent dus dat er ook veel water is om in te spelen en te zwemmen. Vergeet je snorkel zeker niet! Je kan hier heel gemakkelijk vakantie vieren op verschillende eilanden, dat heet eilandhoppen. Het is ook het land met heel veel geschiedenis, dus altijd al een keer een archeoloog willen zijn? Neem je ouder(s) dan zeker mee naar één van de vele archeologische site en breng de oude Grieken tot leven. 

Tijdens onze reis over de Peloponnesos – dat is dat gekke schiereiland van Griekenland – nemen we je mee naar het oude Sparta en Mycene van je geschiedenisboeken. Spartaanse krijgers dronken vroeger zwarte bloedsoep van varkens omdat die hen fysiek sterker zou maken. Wellicht dat daar het spreekwoord: Zo dapper als een Spartaan vandaan komt. Nee, jij hoeft echt niet die soep te proeven. Je kan veel beter lekkere visjes eten in de haven van Nafplio. De reis eindigt bij het superdeluxe Costa Navarino. Hier ga je je echt niet vervelen! Er is zelfs een heuse tennisschool, mocht je tijdens je vakantie nog wat willen werken aan je backhand.

Genieten voor de ouders
De eilanden zijn wellicht bekend, maar ook het noordelijke vasteland van Grieken is absoluut een aanrader om te ontdekken tijdens een familievakantie. Prachtige bergen waar kloosters op de meeste gekke plekken zijn gebouwd, een kustlijn die veel minder toeristen trekt dan het bekendere Kreta. Ook de Peloponnesos is een fascinerende plek. Het is een perfecte combinatie van cultuur (denk aan de bakermat van de Olympische Spelen en het orakel van Delphi), intieme stranden en mooie natuur. Overnachten kan in gezellige bed and breakfasts maar ook in het poepsjieke, ecovriendelijke Costa Navarino.

Als je toch voor een eiland kiest, kijk dan ook eens naar de minder bekende eilanden. Onze favoriete eilanden zijn de kleine Cycladen (Donousa, Iraklia, Koufounisia en Schinousa), Amorgos en de Noordelijke Sporaden (Skiathos en Skopelos). 

En als het echt iets heel speciaals mag zijn? Denk dan eens aan een Blue Cruise. Je eigen privé boot waarbij je vaart langs kleine havens en overal waar je zelf wil voor anker kan gaan. Je crew zorgt voor het varen, waarbij je mag helpen en bereidt de heerlijkste, gezonde maaltijden voor. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat.