In de voetsporen van de Mol

Albanië

Gaaf voor de kids
  • beleef de avonturen van Wie is de Mol?
  • zwemmen in thermen, rivieren en zee
  • flashback naar de Grieken en Romeinen
Genieten voor de ouders
  • flaneren aan de Albanese riviera
  • lekker betaalbaar
  • natuur, cultuur en strand in 1 reis
Vraag reisvoorstel aan Belafspraak
Leeftijd kids
  • 5-16 jaar
Beste reistijd
  • Lente en Zomer
Delen:

Overzicht

Waarom Albanië?

Omdat het nog niet heel erg ontdekt is – hoewel dit zou kunnen veranderen na Wie is de Mol? (2022). Het land is niet normaal divers. Ideaal als je reisgezelschap uit een helemaal meningen bestaat, want er kan naar hartenlust gezwommen worden, archeologie tot zelfs een geschiedenisleraar er genoeg van heeft en de Valbona vallei hoeft echt niet onder te doen voor de Franse Alpen. Steek je graag de grens over en scoor je graag stempels? Ook dan zit je hier goed, want Albanië is perfect te combineren met Noord-Macedonië, Montenegro, Griekenland en Servië. Wel even vragen of ze nog een stempel willen geven. En mochten we je nu nog niet overtuigd hebben, Albanië is ook heel prettig voor je portemonnee.

Over deze reis

Wandelen door de Valbona vallei, met een ferry dwars door machtige bergen, terugdromen naar Romeinse tijden en heel veel zwemmen! Tijdens deze afwisselende reis maak je kennis met de authentieke bevolking en rij je dwars door het hele land. 

Data & prijsindicatie

Dagelijks vertrek mogelijk.

Prijs op basis van 2 ouders en 2 kinderen € 1.235,- p.p.
Prijs op basis van 1 ouder en 2 kinderen € 1.275,- p.p.

Deze reis is ook mogelijk inclusief gids/chauffeur.

Andere familiesamenstelling? Geen probleem, vraag een vrijblijvend reisvoorstel aan.

Heen- & terugreis

Het is mogelijk om naar Albanië te reizen per auto of vliegtuig. Je krijgt veel toffe tips om de kids te vermaken tijdens de reis! Vanaf Eindhoven vlieg je bijvoorbeeld rechtstreeks naar Tirana, Albanië.

Dit landarrangement is op basis van een huurauto. Indien gewenst kunnen wij helpen met het vastleggen van accommodaties tijdens je heen- en terugreis.

Programma

Hieronder vind je het programma van onze mooie reis door Albanië. Natuurlijk is het mogelijk om aanpassingen aan het programma te doen. Misschien wil je liever wat minder lang of enkel het Noorden zien of in andere accommodaties verblijven. Eigenlijk is bijna alles mogelijk! Neem contact met ons op en samen ontwikkelen we jullie volgende familiereis.

Dag 1 - Aankomst in Tirana, naar Kruja

Na aankomst op de luchthaven van Albanië halen jullie de huurauto op en rijden jullie een klein stukje naar de historische stad, Kruja. Skanderberg is de nationale held van het land want hij bood dapper verzet tegen de Ottomanen in de 15de eeuw en komt uit deze stad. Mochten jullie tijd en goesting hebben, ga dan zeker een kijkje nemen bij het Skanderberg museum.

Overnachting in een comfortabel hotel.

Dag 2 - Via de Shkumbin vallei naar Ohrid

Ga richting Elbasan en volg de vallei van Shkumbin - in de oudheid bekend als 'Via Egnatia', die Rome met Constantinopel verbindt. Vandaag steken jullie de grens met Noord-Macedonië over en rijden zo naar de stad Ohrid. De door UNESCO beschermde oude binnenstad en de pittoreske waterkant zijn geweldige plekken voor een ontspannen wandeling.

Overnachting in een mooi hotel bij het meer. Ontbijt inbegrepen.

Dag 3 - Bezoek aan St. Naum klooster en bronnen van Ohrid

Een vrije dag, dus niets hoeft, maar nu jullie er toch zijn, is het een aanrader om een boottocht te maken langs het indrukwekkende klooster van St.Naum aan de oever van het meer. Of stap in een kleine kleurrijke houten boot en ga op zoek naar de bronnen van Ohrid. Er kunnen natuurlijk ook heel veel bommetjes gemaakt worden in het meer!

Overnachting in een mooi hotel bij het meer. Ontbijt inbegrepen.

Dag 4 - Via Galicica Park en Prespa meer naar Korça

Hopelijk worden jullie niet snel wagenziek want er staat een spectaculaire pas op het programma! Na het ontbijt rijden jullie naar de pas van Galicnik en geniet van geweldige uitzichten van bovenaf op het meer van Ohrid en op de Prespa-meren, aan de andere kant van de berg. Deze meren staan bekend om hun schone diepblauwe water in een spectaculaire omgeving. Vervolgens steken jullie weer de grens over naar Albanië en rijden jullie naar de mooie stad Korça. Deze stad heeft elegante historische steegjes. Er heerst een aangename sfeer met overal livemuziek en lekker eten. De oudste brouwerij van Albanië is hier te vinden.

Overnachting in een comfortabel hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 5 - Via Germenj naar Permet

Vandaag een langere rit op het programma, maar gelukkig wel een mooie langs het Gramoz-gebergte. Dit gebergte vormt de grens met Griekenland. Vooral de groene vallei van Vjosa rivier is spectaculair. Permet wordt ook wel de "stad van rozen" genoemd.

Overnachting in een mooi hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 6 - Bezoek aan de thermische bronnen

Trek jullie waterschoenen aan! In de natuurlijke, thermale baden van Benja kunnen jullie heerlijk ontspannen. Als jullie onder de oude Ottomaanse stenen brug doorlopen, komen jullie uit in de Langarica kloof. Blijf wel goed aan de kant lopen, want anders sta je zomaar ineens tot je middel in het water. Het is een prachtig gebied! Willen jullie liever nog meer actie: je kan hier ook een gemakkelijke raftingtocht maken. Jullie kunnen ook naar Leusa lopen en daar de verborgen kerk met fresco’s gaan bekijken. De streek van Permet staat bekend om zijn wijn en gekonfijt fruit.

Overnachting in een mooi hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 7 - Excursie naar Dhoksat met traditionele lunch

Na een ontspannen ontbijt rijden jullie door de prachtige kloof van Këlcyrë en bereiken jullie zo de oude herdersdorpen van Lunxheria. Dhoksat is zo’n authentiek dorpje met kasseien en traditionele huizen. Hier wacht jullie een overheerlijke lunch, bereid door een lokale familie. Vervolgens rijden jullie door naar Gjirokaster met zijn kasteel en historische wijken. Dit UNESCO-werelderfgoed is ook de geboorteplaats van dictator Enver Hoxha en de beroemde schrijver Ismail Kadare.

Overnachting in een hotel met zwembad. Ontbijt inbegrepen.

Dag 8 - Vrije dag in Gjirokaster

Vandaag even niet in de auto, maar uitgebreid de tijd om deze stad verder te verkennen. Ga zeker naar het kasteel. Hier vind je een hele uitgebreide collectie van wapens die gebruikt zijn door de Italianen en de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Zij hadden toen namelijk Albanië bezet. Het uitzicht vanaf kasteel is prachtig. Dit is trouwens ook een goeie plek om souvenirs te kopen. Vooral het handwerk is de moeite waard. Vergeet natuurlijk ook niet om gebruik te maken van het zwembad. ‘s Avonds kunnen jullie heerlijk uiteten bij een van de openlucht restaurants.

Overnachting in een hotel met zwembad. Ontbijt inbegrepen.

Dag 9 - Via de bronnen van Blue Eye naar Himare

Vertrek op tijd vandaag, want er staan twee leuke stops op het programma. De eerste is de Blue Eye en die is wel een beetje toeristisch. Het is een karstverschijnsel en er is een zoetwaterbron ontstaan. De omgeving is werkelijk prachtig en je kan hier hele mooie instagramwaardige foto’s maken. Vervolgens rijden jullie door en kunnen jullie stoppen bij het archeologisch park van Butrint. Dit - ook weer Unesco - erfgoed heeft restanten uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd. Alles is hier zeer goed bewaard gebleven. Vervolgens rijden jullie het bekende Sarandë voorbij en gaan jullie naar het minder drukke Himarë. Welkom aan de Albanese Rivièra.

Overnachting in een comfortabel hotel met zicht op zee. Ontbijt inbegrepen.

Dag 10 t/m 12 - Vrije dagen aan het strand

Himarë is een geweldige plek om even bij te komen! Het zeewater heeft een prachtige turquoise kleur. Er zijn verschillende strandtentjes, traditionele restaurants en gelateria's waar het moeilijk zal zijn om te kiezen. Vanaf hier kunnen jullie verschillende leuke excursies ondernemen. Het is bijvoorbeeld leuk om een dagtrip naar het Griekse eiland Corfu te maken. Rij terug naar Sarandë en neem daar de veerboot.

Overnachting in een comfortabel hotel met zicht op zee. Ontbijt inbegrepen.

Dag 13 - Naar Llagora

Nog niet genoeg strand gezien? Dan kunnen jullie vandaag nog even stoppen bij de stranden van Gjipe, Dhermi of Palasë. Via een weg met heel veel haarspeldbochten rijden jullie verder naar Llagora. Deze vele bochten zorgen voor schitterende, panoramische plaatjes. Maak in de namiddag een wandeling in het nationale park.

Overnachting in een berghotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 14 - Naar Berat

Vandaag rijden jullie naar Berat via de baai van Vlorë en de ruïnes van Apollonia naar Berat. Apollonia was in de oude Griekse tijd een heuse stad die rijk werd door de handel in slaven, maar ook door een grote haven die wel 100 schepen kon huisvesten. Na een aardbeving begon de haven te verzilten in de Romeinse tijd en werd een moeras met heel veel malariamuggen. Daardoor werd de stad verlaten. Het is een van de grootste archeologische sites van Albanië. Berat is te herkennen aan de oude witte huizen met bruine daken. Bovenop een heuvel staat een kasteel dat in de 13de eeuw is gebouwd. Verder zijn er heel veel moskeeën, kerken en kloosters in de stad.

Overnachting in een hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 15 - Via Durrës naar Shkodra

Na het ontbijt rijden jullie verder naar het noorden van het land. Onderweg kunnen jullie nog stoppen bij Durrës, want hier is een lang strand en hier vind je ook het grootste amfitheater van de Balkan. Vroeger konden wel 20.000 bezoekers een plaatsje vinden in dit amfitheater. Daarna snel weer door naar de toegangspoort van de Albanese Alpen, Shkodra! Stop even bij het Rozafa kasteel om het te bezoeken of alleen maar om even van het uitzicht te genieten over de stad, de bergen en de rivieren.

Overnachting in een authentiek hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 16 - Vrije dag Shkodra

Breng een ontspannende dag door in Shkodra, rijdt naar de nabijgelegen stranden van Shiroka aan het meer of wil je er nog een landje bij tijdens de vakantie, stap dan in de auto en steek de grens over met Montenegro en ga naar Bar. Fietsen huren, boottochten, kajakken of zelfs SUPpen, alles behoort tot de mogelijkheden.

Overnachting in een authentiek hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 17 - Met de ferry naar het Komanmeer

Vroeg in de ochtend rijden jullie naar de veerboot bij Koman voor een geweldige boottocht door de spectaculaire fjordachtige kloof die is uitgehouwen door de Drin rivier. Het meer werd gevormd na de bouw van een hoge dam in de jaren ‘80. De boottocht duurt ongeveer 3 uur alvorens jullie in Fierze arriveren. Vervolgens rijden jullie door de prachtige Valbona-vallei.

Overnachting in een sober guesthouse. Ontbijt en diner inbegrepen.

Dag 18 - Kennismaking met de Valbona Vallei

Een geweldige plek om wandelingen van allerlei afstanden en moeilijkheidsgraden te maken. De gastheer zal jullie adviseren over welk trails jullie kunnen nemen, en bieden lunchpakketten aan voor een lekker picknick, terwijl jullie de magie van deze bergen ontdekken.

Overnachting in een sober guesthouse. Ontbijt inbegrepen.

Dag 19 - Naar Kosovo, bezoek Visoki Decani klooster

Tijd om afscheid te nemen van de toppen van Valbona en weer een landsgrens te gaan oversteken. Dit keer die met Kosovo. Onderweg kan je nog langs het Visoki Decani-klooster rijden, mochten jullie nog geen genoeg hebben van Unesco werelderfgoed. Vannacht slapen jullie in Prizren. Dwars door het centrum stroomt een rivier en beide oevers zijn met elkaar verbonden door een oude stenen brug. Verder vind je er pittoreske pleinen met ijssalons en notenbars.

Overnachting in comfortabel hotel. Ontbijt inbegrepen.

Dag 20 - Naar Tirana

Jullie rijden terug naar de hoofdstad van Albanië en is de cirkel rond! Ga zeker even langs de wijk Blloku op zoek naar de voormalige residentie van de ex-dictator Enver Hoxha. Of neem de Dajti Expres (kabelbaan) naar de Dajti bergen waar je heerlijk kan wandelen. In ongeveer 15 minuten ben je boven en het uitzicht is fantastisch.

Ontbijt inbegrepen.

Kaart

Accommodatie

Vakantie betekent ook: Lekker slapen. Bekijk hieronder onze selectie van accommodaties die we tijdens deze reis gebruiken. In het geval dat we niet terecht kunnen in een van deze accommodaties, dan stellen wij een gelijkwaardig alternatief voor.

Heb je zelf een accommodatie waar je heel graag wil verblijven? Geen probleem. Laat het ons weten en wij voegen het toe aan jullie familiereis.

Kerculla Resort
Heerlijke uitvalsbasis in Gjirokaster met zwembad. De kamers hebben airconditioning en er is gratis wifi. Hotel is centraal gelegen.

Hotel Rondos
Dit hotel is gelegen pal aan het keienstrand en heeft uitzicht op zee. Er is een prettige bar en een restaurant.

Praktisch

Beste reistijd
Je kunt Albanië het hele jaar door bezoeken. De beste reistijd is tussen mei en oktober. In de bergen van Valbona kan wel tot in de maand juni sneeuw liggen. In de zomer kan het behoorlijk warm worden met temperaturen tot wel 30 graden.

Geldzaken
Munteenheid
Lek
1 Euro is ongeveer 118 Lek.

Pinpas
Je kunt de Lek alleen in Albanië aanschaffen. In de grotere steden zijn pinautomaten en geldwisselkantoren. Creditcards (Visa, Mastercard en American Express) worden alleen in de grotere hotels en winkels geaccepteerd.
Vaak geldt er voor bankpassen een bestedingslimiet per dag of per week. Op verzoek kan de bank de limiet verhogen. Regel dit voor je op vakantie vertrekt.

Fooien
In hotels, restaurants en bars is een fooi van 10% gebruikelijk.

Feestdagen & Evenementen
Wanneer je op reis gaat, raden we je aan om de nationale feest- en herdenkingsdagen van je vakantieland op te zoeken. Tijdens en rondom feestdagen of vakantieperiodes wordt er veel georganiseerd, versierd of zijn er extra festivals. Dat kan ook betekenen dat veel lokale mensen vrij zijn, waardoor het voor extra veel drukte kan zorgen bij belangrijke trekpleisters, musea, maar ook in hotels en in het verkeer. Bovendien zijn sommige restaurants, musea of winkels dan juist gesloten. Wij proberen altijd rekening te houden met lokale belangrijke dagen en vakanties, maar dat is niet altijd mogelijk. We hebben hieronder alvast de belangrijkste dagen voor je op een rijtje gezet.

Nationale feestdagen Albanië
Nieuwjaar - 1 januari
Zomerdag - 14 maart
Nevruz/ Lentefeest - 22 maart
Goede Vrijdag - april
Pasen - april-mei
Ramadan - april-mei
Dag van de Arbeid - 1 mei
Dag van Moeder Teresa - 19 oktober
Onafhankelijkheidsdag - 28 november
Bevrijdingsdag - 29 november
Dag der Jeugd - 8 december
Kerstmis - 25 december

Gezondheid, verzekering & vaccinaties
Het is belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Wij willen je adviseren om persoonlijk medisch advies in te winnen via je huisarts of via de zodat jouw situatie goed is afgestemd op je reisbestemming.

Vaccinaties
Neem contact op met je huisarts of met Thuisvaccinatie. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen advies op maat geven. Je kan alles online regelen en als je vaccinaties nodig hebt, komen de artsen bij je thuis langs wanneer het jou uitkomt. De nota wordt eerst ingediend bij jouw zorgverzekeraar, want vaak worden vaccinaties deels of volledig vergoed.

Reisverzekering
Het belang van een reisverzekering wordt nog wel eens onderschat. Zonder reisverzekering kun je op reis onverwachts voor hoge kosten komen te staan (bijvoorbeeld in medische noodgevallen of bij diefstal). Check je reisverzekering voor je op reis gaat. Belangrijk is dat deze het dekkingsgebied “wereld” heeft als je buiten de Europese Unie reist. Expeditie Europa biedt je in samenwerking met Allianz Global Assistance de mogelijkheid om direct bij je boeking je reisverzekering en/ of annuleringsverzekering in orde te maken.

Medicijnen
Het is raadzaam om tijdens de reis een aantal medicijnen mee te nemen. Denk hierbij aan pijnstillers en middelen die diarree, koorts, insectenbeten tegen gaan. Gebruik je medicatie op recept die je meeneemt op reis? Zorg dan dat je het recept ook meeneemt of schaf een medisch paspoort aan, zodat je dat altijd kunt tonen als daarom gevraagd wordt.

Reisdocumenten en visa
Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk om over de juiste reisdocumenten te beschikken. Voor een reis naar Albanië heb je een geldig paspoort/reispas nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Er is geen visum nodig voor een vakantie naar Albanië. Kinderen hebben altijd eigen reisdocumenten nodig.

Alleenreizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarig kind moeten buiten de Schengenzone kunnen aantonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizend kind. Advies is om dit altijd te doen als er minderjarigen meereizen, ook als ouders dezelfde achternaam hebben als hun minderjarig kind. Dit kan door het invullen van het Consent letter for minors travelling abroad en een kopie paspoort van de niet-meereizende ouder. Voor meer informatie en het document kijk op de website van Rijksoverheid.

Voor Belgische ouders adviseren we om informatie in te winnen op de website van Buitenlandse Zaken.

Het is handig om de app van Buitenlandse Zaken te downloaden: Reisapp BZ en Douane.

Coronavirus (COVID-19)
De meeste landen hebben extra maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kijk daarom kort voor vertrek op nederlandwerelwijd.nl voor de laatste informatie en het actuele reisadvies.