Welkom in Albanië! Een bestemming die nog niet zolang op de toeristische kaart staat. Dit nog onontdekte land zit bomvol verrassingen. Het is geen bestemming waar je voor vertrek van iedereen een lijstjes met tips meekrijgt, want weinig gingen je voor. Geweldig toch! Een land van mogelijkheden voor alle leeftijden. Van oudheid tot stranden, van natuur tot wijncultuur. En niet te vergeten de enorm aardige mensen. Expeditie Europa kan niet wachten om het jullie te laten zien.

Gaaf voor de kids
Albanië is geknipt voor avonturiers die zich graag laten verrassen! Want vertel tegen oma of de juf dat jij naar Albanië gaat en je krijgt waarschijnlijk tientallen enthousiaste vragen op je afgevuurd. Wat is daar te zien? Wat eten ze daar? Hebben ze er wel een strand. En noem maar op.

Even over de stranden gesproken. Zeer belangrijk. Dat snappen wij. In het zuiden ligt Llogara nationaal park en is de toegangspoort tot de mooiste stranden van Albanië en zijn misschien wel de mooiste stranden van Europa. Ze doen niet onder voor de stranden op tropische bestemmingen. Het water is er felblauw en zit bomvol kleurrijke visjes.

Op, in of onder water, zeg maar wat je leuk vindt. Zonnen, zwemmen, waterfietsen, kajakken, snorkelen, het kan hier allemaal. Maar er is meer, veel meer. Bezoek één van de vele kastelen waar je naar hartenlust kunt klimmen op de trappen naar de toren of speel verstoppertje in de kleine oude straatjes van Berat en Gjirokastër. Maar mis zeker geen bezoek aan het werelderfgoed, Butrint, dit is meer dan 3000 jaar oud. O en vergeet je verrekijker niet mee te nemen want vanuit hier kun je met een beetje geluk het Griekse eiland Corfu zien. Zo heb jij bij terugkomst zowel de geschiedenis- als de aardrijkskundeleraar wat te vertellen.

Genieten voor de ouders
Ben je op zoek naar bestemming onbekend?  Ergens waar je iedere dag een klein beetje meer te weten komt van dit onbekende, en eigenlijk pas recent voor bezoekers geopende, stukje Europa? Dan is Albanië met recht de beste tip! Buiten dit, en niet geheel onbelangrijk, is het één van de meest goedkope landen van Europa. De afstanden zijn klein en het aantal zonuren is juist heel groot.

Hou je van een vleugje cultuur tijdens je vakantie, eat your heart out. Hier vind je oude steden met Grieks / Romeinse opgravingen op steenworp afstand van elkaar. Albanië is een land met een bijzondere geschiedenis en in de hoofdstad Tirana krijg je een indruk waar het land vandaan komt. In interessante musea zoals bunk’art krijg je een idee van in welke mate één leider een heel land heeft beïnvloed. En wat is dan de beste manier om de dag vol indrukken af te sluiten? Inderdaad met een heerlijk glaasje Rakia, op het terras terwijl de zon langzaam ondergaat. Het is het traditionele drankje van de Balkanlanden. Als je denkt dat het gewoon weer een brandewijn of schnapps is, vergis je je en duik je in een compleet nieuwe wereld van verfijnde smaken. Brohoritje!